7 adevăruri despre meseria de make-up artist...
- Alice Trifan
- Apr 9, 2015
- 5 min read

As vrea sa impartasesc cateva lucruri cu voi, legate de machiajul profesional și de ocupația de make-up artist.
1. Pozele nu reflecta intotdeauna realitatea
Anumite machiaje arata mai bine in poze, altele in realitate. Blitul de la aparatele profesionale estompeaza intensitatea machiajului cu pana la 50% si daca vi se pare ca sunteti fardate prea strident de make-up artistul vostru...acum intelegeti de ce. :)) Daca tot suntem la subiectul asta: nu stiu sa folosesc photoshop! Singura mea poza din portofoliu trecuta prin magia photoshop-ului este cea de la examen si a fost realizata de fotograful nostru. Regulile scolii - ei folosesc pozele noastre ca sa isi promoveze pagina de facebook. Totusi, voi va indragostiti de pozele de pe internet culese si ni le aratati noua crezand ca putem face ce s-a realizat si cu ajutorul programelor de editat. Adevarul este undeva la mijloc.
”Talentul adevarat nu are nevoie de photoshop.” - Sunt de acord, insa o poza facuta prost si fara lumina potrivita... poate umbri si cel mai mare talent.
In rest, folosesc contrast si luminozitate pentru a evidentia culorile folosite. Desi fac un machiaj in 5 culori diferite, de exemplu, in poze puteti observa doar 3 dintre ele, daca nu ma joc putin prin niste setari. Si evident ca imi doresc ca pozele de prezentare sa arate impecabil.
2. Nu este vorba ca nu vrem sa facem machiaje gratuite, pur si simplu…nu ne permitem.
Nu exista make-up artist sa le stie pe toate sau sa fi lucrat cu absolut toate tipurile de fizionomii. Fiecare chip este unic si pentru noi este o experienta in plus… De aceea, la inceput de drum, orice make-up artist o sa accepte sa faca un numar de machiaje gratuite, apoi o sa investeasca masiv in produse – sume pe care un om obisnuit nu le-ar cheltui – si va realiza cu stupoare ca baza de machiaj, fondul de ten, paletele de fard, blushul, rujurile si toate accesoriile se vor evapora cat ai zice “peste”…si efectiv nu isi va mai permite sa presteze servicii gratuite. Ne place ceea ce facem, dar suntem si noi oameni…stam ore intregi in picioare, in spatele unui machiaj reusit stau multe ore de practica sau cursuri de specialitate, iar produsele pe care le folosim sunt foarte scumpe.
3. Reducerile sunt pierderi asumate...
Toti facem reduceri, la un moment dat …si va spun, sincer, ca sunt niste pierderi asumate. Multi make-up artisti incearca sa faca oferte cat mai atractive ca sa nu ramana cu locuri libere in perioadele de sarbatoare sau in sezonul nuntilor. Piata este plina de machiori –si trebuie sa te diferentiezi cumva.
Asa iti pastrezi/atragi clientii: oferind servicii bune la un pret accesibil...dar asta nu inseamna ca ne permitem sa facem discounturi oricand. Totusi, avem o slabiciune pentru clientele fidele...
4. Ar fi ideal sa ne spuneti de la inceput ce va place si ce nu!
Nu va fie teama sa spuneti ca nu va place machiajul. Se poate corecta/reface. Viziunea artistului poate nu corespunde cu ce vrei tu. Cand vine vorba despre persoanele pe mana carora iti lasi parul sau chipul…comunicarea este foarte importanta! Pana la urma tu platesti si este dreptul tau sa spui ce iti doresti.
Eu am fost mireasa, la randul meu, si va spun ca am plecat semi- dezamagita de la echipa aleasa…nu neaparat ca a fost oribil cum m-au aranjat, dar pur si simplu nu a iesit ce imi doream eu. Multi ma intreaba de ce nu mi-am realizat eu singura machiajul...ei bine, anumite mirese trebuie sa se ocupe singure de organizare. Efectiv nu am avut timp!
Ideea este ca dupa cateva ore bune de coafat si machiat, am avut un soc cand m-am vazut in oglinda. Nu eram eu, pur si simplu. M-am panicat ca nu aveam timp sa refac machiajul sau parul si ... le-am lasat asa. De atunci pana in prezent, am un mare regret. Trebuia sa deschid gura si sa fiu mai hotarata in ceea ce priveste look-ul pe are mi-l imaginam eu.
Stiti cum este…degeaba iti spun altii ca este cel mai frumos machiaj din lume daca tu nu simti ca este.
Nu doar experienta unui make-up artist conteaza…ci si cum isi trateaza clientii si cat tine cont de ceea ce isi doreste clientul. Poti sa ai si 20 de ani de experienta in machiaj…ca nu vei reusi sa multumesti orice persoana.
Asadar, as prefera ca orice clienta sa imi spuna daca nu ii place machiajul si ma voi stradui sa corectez pana iese exact ce trebuie. De aceea, eu am propus ca machiajul de proba sa fie gratuit..ca sa nu ne lovim de astfel de situatii.
Sfat pentru mirese: Daca ati stabilit sa va machiati impreuna cu soacra, mama, sora sau domnisoarele de onoare la acelasi make-up artist, VOI aveti prioritate! Asa veti avea timp sa faceti si alte lucruri, timp sa va obisnuiti cu machiajul si veti fi mult mai relaxate ca ati taiat un task de pe lista.
5. Machiajul nu este facut sa te transforme!
Machiajul nu s-a inventat ca sa-ti modifice fata. Suntem machiori, nu chirurgi plasticieni! Nu putem sa facem o femeie de 80 de ani sa arate ca una de 20!
In anumite circumstante este interesant sa incerci machiajul corector, dar…pe lumina zilei arata ciudat. Oricat imi place mie sa ma joc cu pensula, nu as putea sa fac abuz de tehnica asta. Pentru sedinte foto inteleg ca se cere, dar nu pricep de ce anumite cliente insista sa le transformi sau sa corectezi defecte care nu exista. Sunteti mai frumoase decat va imaginati voi! Marturisesc ca multe fete nu ma lasa sa le fac poze tip before and after. Motivul lor principal: nu le place sa fie vazute nemachiate.
Machiajul nu s-a inventat ca sa ajungeti sa va urati fata naturala. Acesta doar accentueaza frumusetea pe care o aveti deja de la natura.
Machiajul nu te face mai frumoasa, ci tu faci mai frumos machiajul!
6. Programarile
Sunt fel si fel de oameni, clienti si clienti. NU vreau sa arat cu degetul sau sa bat obrazul cuiva…dar cum voi apreciati punctualitatea si seriozitatea…sa stiti ca si noi tinem cont de ele. Daca nu sunteti hotarate, mai bine nu puneti mana pe telefon. Nu va obliga nimeni sa luati imediat o decizie, dar cand nu ti se cere un avans si totusi make-up artistul te programeaza…ganditi-va macar o secunda ca refuza alte cliente pentru voi si merge direct pe incredere. Nu este frumos sa va treziti in ziua nuntii fara machior (dau un exemplu extrem- sper din suflet sa nu vi se intample!), la fel este si pentru un machior…sa se trezeasca fix in ziua cu pricina ca te-ai razgandit pe motiv ca ai gasit in alta parte mai ieftin sau ca se ocupa verisoara de machiajul tau de mireasa.
Informeaza-te, negociaza, compara preturi, dar nu iti bate joc de timpul altora.
7. Veniturile noastre sunt instabile
Sunt perioade in an in care nu se cauta serviciile de make-up. De aceea, majoritatea machiorilor lucreaza doar in weekend si au un alt job de luni pana vineri sau lucreaza in mai multe proiecte simultan…poate altfel sta treaba daca ai salonul tau sau propria scoala de machiaj. Pentru un make-up artist liber profesionist este mai comod sa lucreze singur, cum, cat si cand vrea, dar ii este mult mai greu sa se lanseze, in comparatie cu unul angajat la un salon. Deci cine si-a ales aceasta meserie gandindu-se ca este o metoda usoara de a face bani, se inseala.
Comments